Back

ESCI-UPF

Madrid i els beneficis del dúmping fiscal

  • 30/11/2020
  • 1 min reading time
Dúmping fiscal Madrid
Font: REAF / Gràfica: Eduard Forroll (diari ARA)

En un article publicat al diari ARA, el director d’ESCI-UPF, Albert Carreras, es fa ressò de l’últim enfrontament dialèctic entre el govern central i la Comunitat Autònoma de Madrid. El motiu de disputa és l’harmonització fiscal i la voluntat del govern espanyol d’acabar amb el dúmping fiscal de Madrid en els propers pressupostos.

Des de fa mesos, la ministra d’Hisenda defensa que cal acabar amb la condició de paradís fiscal de la capital i, entre els impostos que la Moncloa té en el punt de mira, hi ha el de patrimoni, el de donacions i l’IRPF. De fet, a principis de curs, el mateix Albert Carreras ja havia lamentat l’impacte negatiu que tindria la rebaixa de l’IRPF anunciada per Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, per a la resta de comunitats autònomes. Davant d’aquestes crítiques, Díaz Ayuso, contrària a l’harmonització fiscal plantejada als pressupostos, ha respost que Madrid no és un paradís fiscal, sinó que són la resta de comunitats les que representen un “infern fiscal”.

En el seu article, Carreras assenyala que fins i tot el País Valencià, normalment en sintonia amb el poder central, “ha denunciat que la Comunitat Autònoma de Madrid desplega polítiques hostils a la resta de territoris”. El director d’ESCI-UPF fa referència a un estudi publicat recentment per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) on es denuncia que l’Estat espanyol “és completament parcial i està a favor de la Comunitat Autònoma de Madrid en detriment de les altres comunitats”.

L’estudi de l’IVIE explica que Madrid gaudeix dels beneficis de la capitalitat a causa d’una sobreconcentració de l’ocupació pública, a la gran dotació de béns i serveis a empreses amb seu a Madrid i a l’alta concentració de centres amb poder de decisió i competència fiscal. La investigació de l’IVIE quantifica el dúmping fiscal de Madrid i mostra com aquesta comunitat es pot permetre abaixar impostos sense pagar-ne cap cost polític mentre la resta es veuen forçades a apujar-los per compensar la pèrdua dels seus principals contribuents.

Segons calcula Albert Carreras, el 2019, l’impacte directe de la capitalitat va reportar a Madrid uns 7,7 milers de milions d’euros de benefici. Pel que fa a l’impacte indirecte de la capitalitat sobre el sector privat, estima que va ser d’uns 20 milers de milions d’euros a favor de Madrid. Tenint en compte aquestes dades, el director d’ESCI-UPF conclou l’article de manera contundent: “tots tenim l’Estat en contra excepte la majoria que governa la Comunitat Autònoma de Madrid”.

We also recommend you