Vuit anys han trigat els països de l’ASEAN a incorporar Xina, Japó, Corea, Austràlia i Nova Zelanda i crear el nou RCEP. En total són 15 països que suposen el 28% del comerç mundial, un 30% del PIB global i un mercat d’uns 2.200 milions de persones. Xifres més que sorprenents i que decanten el pes de la balança de la globalització cap al costat xinès.
L’objectiu d’aquest tractat és aconseguir obrir intercanvis comercials i, per aquest motiu, s’eliminen el 90% dels aranzels, s’eliminen les restriccions comercials de productes i serveis un 65%, s’aposta per l’economia digital, es redefineix la propietat intel·lectual i s’uniformitzen les regles administratives. Tanmateix l’RCEP no parla de drets laborals, ni de medi ambient. En suma, un acord que afavoreix les grans empreses i obligarà a les pimes a associar-se per poder competir i mantenir-se.
Amb aquesta signatura es contribueix a crear cadenes de valor que s’han destruït com efecte de la COVID-19 i a treballar per la recuperació econòmica. Tot i que a ningú se li escapa que és també una contraofensiva a la política d’aïllament promoguda per Trump. L’acord consolida les ambicions geopolítiques de la Xina a la regió al voltant de les noves rutes de la seda i farà que el gegant asiàtic tingui menys dependència dels mercats i tecnologies occidentals.
Cal apuntar que l’Índia havia d’entrar dins el RCEP, però que va decidir fer-se enrere per por a veure el seu mercat inundat de productes d’altres països (productes xinesos, sobretot, però també productes agrícoles d’Austràlia i Nova Zelanda). S’entén si es té en compte la seva política proteccionista a causa d’una economia amb dèficit a la seva balança comercial, mentre que les dels altres membres tenen totes superàvit.
Xavier Fornt, profesor de Banca Internacional en el Máster en International Management, escribe sobre las principales preocupaciones que afectan al desarrollo del comercio internacional recogidas en la última edición del “Colloque Coface Risque Pays”.
The students of the Master of Science in International Business, jointly offered by UPF-BSM and ESCI-UPF, and the students of the Bachelor’s Degree in International Business and Marketing, attended the masterclass of Santiago Garcia-Milà, Deputy Director General of the Port of Barcelona.
El professor d’Economia i globalització del GNMI, Joan Ribas, repassa alguns dels temes candents d’aquest hivern a nivell econòmic. En l’últim article de la sèrie, aborda el debat sobre el futur de la globalització.
Leave a message