Laia Serradell, coordinadora de la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF, escriu sobre aquesta iniciativa que va començar a finals del primer trimestre del curs acadèmic 2020-2021 i que busca conscienciar la comunitat.
El passat mes de desembre, la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF va realitzar el primer taller sobre introducció a la perspectiva de gènere adreçat a l’alumnat d’ESCI-UPF. El taller, realitzat en dues jornades el 21 i 22 de desembre, va comptar amb la participació d’una vintena d’alumnes dels graus en Bioinformàtica i en Negocis i Màrqueting Internacionals.
El taller tenia per objectius treballar els principals conceptes sobre igualtat de gènere centrant-nos en l’origen i marc conceptual del concepte de gènere, el sistema sexe/gènere/sexualitats, patriarcat i androcentrisme. Per tal de conèixer aquests conceptes es van treballar diferents materials, escrits i audiovisuals, prenent com a punt de partida la TedTalk de Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, Nigèria, 15 de setembre del 1977) que porta per títol “We Should All Be Feminists” on va recollir els diferents significats del mot feminisme en ple segle XXI, va donar veu a diverses experiències de dones i va centrar l’atenció en els problemes de gènere. Donat l’èxit i la rellevància d’aquesta conferència, el contingut es va convertir en llibre que aquí va publicar Edicions 62 amb el títol Tothom hauria de ser feminista.
Cal destacar que aquest taller forma part del cicle d’activitats sobre perspectiva de gènere que la Unitat d’Igualtat d’ESCI-UPF portarà a terme durant el curs acadèmic 2020-2021. El proper taller, que es realitzarà al mes d’abril, versarà sobre les violències masclistes. L’objectiu serà identificar les diferents situacions de violències sexuals de gènere existents i que es podrien donar la universitat i en altres contextos, així com donar eines per acompanyar i ajudar d’una forma respectuosa a les persones implicades. D’altra banda, es treballaran les habilitats per a desactivar i evitar les conductes vinculades a l’assetjament sexual i altres violències sexuals i de gènere.
Finalment, l’últim cicle d’aquests tallers es realitzarà al tercer trimestre, per centrar-nos en les desigualtats de gènere en l’empresa, revisant els conceptes clau en aquest àmbit així com l’estudi d’eines i l’anàlisi de casos pràctics, posant el focus en experiències paradigmàtiques.
Si estàs interessat/da en aquest taller que ja s’ha realitzat, pots consultar-ne els materials a Aulaesci, a dins de l’espai ESCI-UPF Igualtat i, si vols participar en els propers tallers, només cal que estigueu atents a les comunicacions que es faran amb els links per a les inscripcions.
Enguany, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, hem seleccionat cinc dones que l’any passat van sobresortir dins el seu àmbit, contribuïnt així en la construcció d’una societat més justa i igualitària en matèria de gènere. Les coneixeu totes?
Julieta Rueff, alumna del GNMI, és la fundadora de FlamAid, la primera granada de defensa personal passiva que combina l'alarma sonora amb la localització per GPS. Amb motiu del 25N, el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, l’entrevistem per conèixer com funciona i com va néixer el projecte.
La commemoració del 8 de març d’aquest any està marcada principalment per les reformes legislatives encaminades a lluitar con les desigualtats existents i per les constants agressions i assassinats que segueixen patint les dones al nostre país.
Leave a message