El 2019, l’Ajuntament de Barcelona va signar la Good Food Cities Declaration, l’acord impulsat per C40, la xarxa de ciutats mundials compromeses amb la lluita pel canvi climàtic, per promoure la salut del planeta i dels seus ciutadans. En aquest acord, el consistori es va comprometre a introduir menús escolars amb una baixa emissió de carboni a les escoles públiques de la ciutat durant el curs 2020-21.
L’estudi de la Càtedra UNESCO s’ha dedicat a avaluar els beneficis ambientals i nutricionals d’aquesta acció a través de la combinació de dues metodologies: l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i l’enfocament del nexe Aigua-Energia-Alimentació (WEF per les seves sigles en anglès). Els investigadors han arribat a la conclusió que l’adopció de menús escolars amb baixes emissions de carboni podria reduir entre un 46% i un 60% els impactes ambientals.
Així mateix, apunten que la reducció dels impactes ambientals podria ser fins i tot major, però primer caldria valorar l’acceptació d’aquests menús entre els estudiants i l’adaptació del personal de cuina de les escoles per poder-los servir. D’altra banda, aconsellen fer un seguiment integrat dels canvis ambientals i nutricionals provocats per la introducció de menús baixos en carboni.
In a new paper published in the Sustainable Production and Consumption journal, researchers from the UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF contribute to calculating the true cost of different protein sources.
Les investigadores Laura Batlle-Bayer i Alba Bala, i el Dr. Pere Fullana de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF han participat en un estudi que analitza la sostenibilitat dels patrons de consum espanyols en funció dels aspectes nutricionals, ambientals i econòmics.
Leave a message