La gestió de la diversitat és una qüestió que està cobrant cada vegada més sentit en les empreses. Concretament, la diferència generacional està suposant un repte per entendre les noves necessitats i expectatives laborals del talent jove.
És la primera vegada a la història que fins a cinc generacions treballen de manera simultània en una empresa. I és que l’anomenada generació Z o també batejats com a Centennials, és a dir els nascuts a partir de l’any 1994, ja s’estan incorporant al mercat laboral amb les particularitats que els defineixen. Aquests joves són els veritables nadius digitals, estan molt presents a les diverses plataformes digitals, innovadors, flexibles, crítics, curiosos, saben treballar en equip i tenen més consciència social i compromís per les causes solidàries. Prioritzen la recerca de la felicitat per sobre de l’èxit laboral i busquen un equilibri entre la feina i la seva vida personal.
Com ja s’han adonat alguns experts en màrqueting, aquesta generació reclama a les marques aspectes diferents respecte a les anteriors generacions. I no serà diferent amb les seves expectatives laborals. Per començar, esperen processos de selecció àgils i humans, on se’ls ofereixi oportunitats per aprendre i amb repte continu. I, per suposat, on puguin créixer i disposar de flexibilitat. En definitiva, busquen empreses amb una cultura organitzacional clara, on es defineixi una missió i valors específics, amb transparència i personalitat pròpia.
La diversitat generacional no ha de suposar un fre per a les empreses, al contrari, ha de formar part de la seva estratègia per a enriquir els equips de treball, incrementar la col·laboració, així com també, fomentar la innovació i creativitat.
Cada cop són més les empreses que decideixen crear programes de captació de talent jove des de l’etapa universitària, per a que col·laborin o vagin a treballar a les seves organitzacions. No només es centren a reclutar personal, sinó que pretenen que les noves generacions es vinculin a la seva cultura organitzacional, oferint oportunitats de carrera i creixement professional i definint una experiència personalitzada com a treballador.
Us podeu preguntar per què invertir tants esforços a captar l’interès de les noves generacions. Doncs bé, contractar talent jove avui és un repte, sí, però també una oportunitat per adaptar-se a la transformació digital que vivim i aconseguir persones compromeses i amb les capacitats adequades per tirar endavant aquest canvi.
Està clar que els falta experiència, però la generació Z pot aportar noves idees i formes de treballar per a desenvolupar el negoci. No es deixen emportar pels convencionalismes i tenen infinites ganes per créixer i aprendre. Poden formar un tàndem perfecte amb professionals sèniors on ambdós, tant veterans com nouvinguts, actuen com a mentors i aporten coneixement.
Encara que els joves venen amb uns coneixements sòlids de la universitat, la incorporació al mercat laboral de manera àgil permet a les empreses que aquest talent desenvolupi les habilitats necessàries de l’àmbit per a donar resposta a la situació real de cada organització i s’adapti ràpidament. La seva predisposició, motivació i compromís amb el projecte, provoca que siguin una peça clau per aportar valor i una nova visió per enriquir els productes o serveis que s’ofereixen.
En definitiva, és cada cop més freqüent que les organitzacions vegin la relació entre universitat-empresa com una oportunitat per a fer-se visibles i atractius per als estudiants. Establir convenis de col·laboració, fer pràctiques educatives a empreses o organitzar activitats que resultin d’interès per als alumnes, forma part de les noves estratègies de captació i generació de talent de les empreses. Així com també ajuda a transformar els models educatius actuals adaptant-los a les necessitats del mercat laboral i a despertar en el més joves aquelles habilitats més demandades per les companyies.
Leave a message