En un article publicat al diari ARA, el director d’ESCI-UPF Albert Carreras parla sobre la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 i afirma que, segons el que s’extreu de les declaracions del president i el vicepresident segon del govern, cal valorar-los positivament.
A la roda de premsa de Sánchez i Iglesias, es va poder veure la línia d’actuació que es pretén assolir amb els nous pressupostos: posar fi a l’austeritat i crear polítiques que compensin els ingressos perduts per culpa de la pandèmia. Tot i que encara no se’n coneixen tots els detalls i malgrat que en el camí cap a la seva aprovació sorgiran discrepàncies entre els partits, Carreras considera que el plantejament d’aquests pressupostos és el correcte: gastar més.
Ara bé, els dubtes sorgeixen quan s’especula sobre com es durà a terme l’administració de la despesa d’aquests pressupostos. Com diu el director d’ESCI-UPF, “preocupa que hi hagi capacitat de gastar bé”. Fins ara, assenyala, ni el govern central ni la Seguretat Social han demostrat una bona capacitat de gestió en la despesa extraordinària provocada per la COVID-19 i posa com a exemples el retard en el pagament dels ERTO, les ajudes indirectes que no arriben o la lentitud amb què s’està implementant l’ingrés mínim vital.
Per tot això, Carreras considera que “les bones intencions dels pressupostos poden morir per incapacitat de gestió” i sentencia que tot i que s’arribin a aprovar amb les mesures anunciades, “l’execució pressupostària serà el problema i la frustració”.
Xavier Fornt, profesor de Banca Internacional en el Máster en International Management, escribe sobre los BRICS y plantea cómo quedarían las peticiones de los países candidatos a formar parte de la alianza de tener que cumplir requisitos económicos similares a los de la UE.
Esta semana, el profesor Joan Ribas ha organizado una nueva charla para los alumnos de Macroeconomía con tres profesionales, Míriam Feu (Càritas Barcelona), Judit Montoriol (CaixaBank Research) y Ramon Xifré (exasesor de la OEPG), para hablar de cómo la macroeconomía afecta a la productividad, la vivienda y la pobreza.
La semana pasada, el profesor Joan Ribas organizó una charla para los alumnos de macroeconomía con dos expertos, Ramon Aymerich (La Vanguardia) y Jordi Torrent (Port de Barcelona), para hablar de geopolítica y geoeconomía.
Leave a message