Back

LCA4Climate

Celebrem el Dia Mundial de l’Alimentació

Dia Mundial Alimentació
Foto: GoodToKnow.co.uk

Laura Batlle, investigadora de la Càtedra UNESCO ESCI-UPF i especialista en l’estudi de dietes sostenibles, escriu aprofitant la celebració del Dia Mundial de l’Alimentació per recordar-nos que ens hem d’implicar i canviar els nostres hàbits alimentaris si volem preservar el planeta.

El 16 d’octubre és el Dia Mundial de l’Alimentació i aquest any 2020 les accions al voltant de la celebració d’aquest dia porten com a lema “Grow, Nourish, Sustain. Together”.

Amb aquesta temàtica, la FAO -l’agència de les Nacions Unides que treballa per acabar amb la fam mundial i millorar la nutrició i la seguretat alimentària- reclama la necessitat de sistemes alimentaris que cultivin una diversitat d’aliments que nodreixin la població i preservin el planeta. Per aconseguir-ho necessitem treballar tots junts en la mateixa direcció.

Què és un sistema alimentari? És aquell sistema que engloba totes les activitats relacionades amb la producció, elaboració, distribució, preparació i consum d’aliments. A nivell global, per exemple, es produeix suficient menjar per alimentar a tota la població mundial, però les desigualtats en la distribució, l’accés i el preu assequible dels aliments nutritius fa que existeixin desigualtats alimentàries.

En un dia com avui en què se celebra l’alimentació, és important recordar algunes dades globals amb les que hauríem de reflexionar i començar a actuar:

  • 1.900 milions d’adults amb sobrepès el 2016 (34% amb obesitat)

  • 690 milions de persones amb desnutrició el 2019 (60 milions més que el 2014)

  • 1.500 milions de persones sense accés a una dieta nutricionalment correcta

  • 3.000 milions de persones sense accés a la dieta saludable més  econòmica

Aquesta situació preocupant, a més, es pot agreujar amb situacions disruptives com ha sigut la COVID-19 en què, per exemple, la demanda de menjar a bancs d’aliments a Barcelona va augmentar el 40% durant el confinament.

La qüestió és: què podem fer nosaltres, com a consumidors, per aconseguir una transició sostenible dels sistemes alimentaris? Aquí fem una proposta amb una llista d’accions:

  • Seleccionar aliments locals i de temporada: per ajudar a l’activitat agrícola de la zona

  • Escollir una alimentació sostenible: augmentar la ingesta de productes vegetals pel bé de la salut personal i del planeta

  • Cultivar al balcó: permet valorar la feina del camp, ser conscient del pas de les estacions i gaudir durant la collita

  • No malbaratar els aliments: per raons econòmiques, ambientals i socials

  • Apuntar-se a alguna iniciativa: cooperatives agrícoles de consumidors, supermercats cooperatius,voluntariat, etc.

  • Promoure el consum sostenible: com més gent s’impliqui, millor per al planeta

A més a més, avui tenim doble celebració. El PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona) ha anunciat públicament la creació de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) de Barcelona, a la qual la Càtedra UNESCO s’hi ha adherit. La CARM es presenta com a instrument clau per al desenvolupament de polítiques alimentàries a nivell metropolità, i té com objectiu aconseguir un sistema alimentari més just, saludable i sostenible; tenint en compte tots els actors de la societat: administracions públiques, empreses i sector productiu, l’acadèmia i recerca, la ciutadania i els mitjans de comunicació. A més, la CARM servirà per donar la visió metropolitana al projecte de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 (CMAS21) de Barcelona. El 2021, Barcelona serà la seu de la cimera global del pacte mundial de la Política Alimentària Urbana (MUFPP) i, durant tot l’any, s’organitzaran iniciatives i esdeveniments sobre l’alimentació sostenible. Així que ens espera un any 2021 ben diligent pel que fa l’alimentació sostenible.

Per últim, davant les mesures preses per combatre la COVID-19, donar suport a totes les empreses que estan directament o indirecta relacionades amb la restauració, i recordar que els bars i restaurants són epicentres essencials per la nostra gastronomia i cultura.

We also recommend you