A ningú escapa l’impacte que el confinament per causa del coronavirus tindrà sobre l’economia. Fins ara les crisis econòmiques provocaven desacceleració o reducció de l’activitat. Però ¿què fem davant d’una interrupció de l’activitat productiva?
Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, apunta en un article publicat al diari Ara una sèrie de respostes que caldria començar a plantejar-se, abans no sigui tard.
És evident que a la crisi de salut, explica, cal fer-li front amb autodisciplina, canvis d’hàbits, confinament, més i millors equips sanitaris, més proves mèdiques, medicaments, vacunes… Sense oblidar l’aportació de la bioinformàtica a l’hora de poder fer cura i prevenció de malalties.
Tanmateix la crisi econòmica, que Albert Carreras qualifica d’”endemoniada”, serà més difícil i més llarga de superar. Cal prendre mesures com aconseguir que les empreses beneficiades pel confinament paguin més (empreses que tributen poc perquè són serveis basats en internet), que els bancs centrals apostin pel finançament massiu, que les normes del pacte d’estabilitat econòmica i pressupostària es flexibilitzin i que es doni suport a empreses i particulars.
És el moment d’adoptar polítiques globals per superar una situació que no s’havia viscut mai abans. Malauradament, com recull Carreras, “fa por que la descoordinació de la Unió Europea sigui un pèssim senyal de futur”.
Fa més d’un segle que Barcelona acull centenars de fires i congressos, una xifra que la situa com la quarta ciutat del món a la llista de la “Asociación Internacional de Congresos y Convenciones”. Però potser ha estat la cancel·lació de la darrera edició del Mobile World Congress el que li ha donat més rellevància.
Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, va participar en una conversa al Col·legi d’Economistes de Catalunya amb Artur Mas. La xerrada va tractar els reptes de l’economia catalana.
El proppassat 13 de gener, Albert Carreras, director d’ESCI-UPF, va participar al dinar-tertúlia d’Economia de l’Ateneu Barcelonès amb una xerrada sobre les guerres comercials que hi ha hagut a la Història. L’acte, coordinat per Josep Maria Carreras i Puigdengolas, se celebra mensualment des de fa més de deu anys i va ser presentat Josep Maria Ureta.
Leave a message