El passat dimecres 15 de gener, l’Ajuntament de Barcelona va declarar oficialment l’emergència climàtica i va anunciar un centenar de mesures per frenar o mitigar els efectes del canvi climàtic a curt, mitjà i llarg termini. Entre les mesures anunciades, destaquen l’increment de les superilles, estudiar zones de baixes emissions més restrictives i unir el tramvia per la Diagonal.
Aquesta declaració arriba després de la cloenda de la Taula per l’Emergència Climàtica, un fòrum col·laboratiu que ha comptat amb la participació de diverses entitats, incloent-hi la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, per a debatre les línies mestres del Pla d’Acció Climàtica que determina les eines per mitigar i resistir els efectes del canvi climàtic.
Mitjançant la declaració d’emergència climàtica, l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a reduir dos milions de tones d’emissions de CO2 el 2030 respecte als cinc milions de tones actuals.
Acció climàtica
Durant els mesos previs a la declaració, el govern municipal ja va comunicar, i fins i tot implementar, accions per contribuir a la reducció de l’emissió de contaminants com la del carril bus al tram central del carrer d’Aragó, que vol reduir 6.000 vehicles cada dia, o la Taula Plàstic Zero per reduir l’ús del plàstic a la ciutat. Però el projecte més ambiciós, segons la Diputació, és la zona de baixes emissions (ZBE) que prohibeix la circulació als vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT (més contaminants). A partir de l’abril, començaran les sancions als conductors infractors.
A més, l’Ajuntament ha anunciat que pacificarà l’entorn de 200 escoles per reduir-ne la contaminació i fer-les més segures i ha proposat eliminar el pont aeri Barcelona-Madrid i suprimir aquells vols curts que tinguin una alternativa ferroviària, entre altres mesures per a mitigar els efectes del canvi climàtic a Barcelona.
Last month, Dr Stephen Minas, professor at Peking University, gave an online conference on climate change for the students of the Master of Science in Sustainability Management that the UPF-BSM offers jointly with ESCI-UPF.
ECODES, with its Sanidad #PorElClima initiative, and the UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF have established a collaboration agreement under the CATALYSE Horizon project, funded by the European Commission and coordinated by ISGlobal.
Sahar Azarkamand, researcher at the UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change at ESCI-UPF, shares the outcomes of the projects she presented at the 14th LCAFood 2024 International Conference, which was celebrated last week in Barcelona.
Leave a message