Com ja és tradició, a ESCIUPFNews ens acomiadem de l’any amb la nostra selecció dels articles més destacats que hem publicat al llarg del 2024.
S’acosta el final d’any, i amb ell és pràcticament inevitable fer repàs de tot el que ha passat en els darrers 12 mesos. Sembla mentida, com de ràpid passa el temps!
Molt probablement, també tinguin aquesta sensació les persones que fa 30 anys van posar en marxa ESCI-UPF: Antoni Rovira, Marta Garcia i Mònica Uñó. I també aquells professors que han complert números rodons treballant a ESCI-UPF, Jordi Puig, Rosa Colomé i Ramon Xifré.
Els més atents, ja en deveu estar al corrent que aquest 2024 per a nosaltres era un any de celebració. Us ho explicàvem en el segon episodi del podcast d’ESCI-UPF, una altra aventura que hem arrencat a finals d’aquest any. I és que, si tothom té un podcast, nosaltres no podíem ser menys!
El 2024 també hem canviat de cap d’estudis i hem començat a oferir un nou grau: el GNMI de sempre, però amb la docència 100% en anglès. I hem dit adéu, de manera gairebé definitiva, a un altre titulació que vam veure néixer: el Grau en Bioinformàtica. Tot i que, igual com passa al poblet gal de l’Astèrix, encara queda un petit reducte de futurs bioinformàtics rondant per la universitat, els alumnes de 3r que aquest any es graduen.
Si ampliem la mirada, sembla ser que hem fet els deures en matèria econòmica. El gener passat començàvem l’any molt preocupats per la inflació, però Jerome Powell i Christine Lagarde se n’han ensortit prou bé a l’hora de domar els tipus d’interès. En contrapartida, la política ens han fet anar molt més de corcoll. Mentre la guerra continua enquistada a Ucraïna i a l’Orient Mitjà, s’ha consumat el retorn de Trump a la Casa Blanca, França està més ingovernable que mai i, si no succeeix cap miracle, Olaf Scholz pot tenir els dies comptats com a canceller d’Alemanya.
Però, i a ESCIUPFNews, què ha passat?
Gener
Trump-Biden II en el horizonte (Pelayo Corella): al mes de gener, les primàries van donar el tret de sortida a la cursa electoral dels Estats Units. El professor del GNMI Pelayo Corella ja ens va advertir de les dificultats dels demòcrates d’aguantar el pols a Trump i com les seves opcions passaven sobretot per mantenir Biden com a candidat –spoiler, surt malament.
Febrer
Erasmus+ Express (Xènia Costa): tot i que sigui menys conegut, els professors i el personal de la universitat també poden marxar d’intercanvi. Aquest mes de febrer, la Xènia Costa i el Martí Nogués de l’equip de Comunicació van fer les maletes per anar quatre dies cap a Venècia i aprendre com treballen allà la comunicació amb els seus alumnes. Al tornar, ens van explicar com els va anar l’experiència.
Març
Nou Grau en Negocis i Màrqueting Internacionals 100% en anglès: poc abans del Saló de l’Ensenyament vam presentar el nou GNMI 100% en anglès, tot un nou repte acadèmic per a la institució. De moment sembla que ha tingut bona rebuda i, des d’aquest setembre ja tenim als primers alumnes cursant les assignatures del Bachelor’s Degree in International Business and Marketing. Esperem que aquest primer trimestre els hagi anat d’allò més bé i que el que queda els vagi encara millor (als alumnes del GNMI també us desitgem el mateix, no us poseu gelosos!).
Abril
“Europa pot morir” (Joan Pere Plaza): a l’abril, un parell de mesos abans de les eleccions europees, el professor d’Integració europea Joan Pere Plaza va compartir les idees principals del discurs que el president Macron va adreçar sobre la situació actual i futura de la UE.
Maig
Sí a Europa, no a Rusia (Nino Dzidzishvili): mentre a Europa ens miràvem amb escepticisme què ens jugàvem a les eleccions europees, a Gèorgia el mes de maig va estar marcat per les protestes contra la decisió del govern prorús de frenar el procés d’adhesió a la UE i perillosament al Kremlin.
Viajando a Mumbai, el corazón económico de la India: per segon any, els alumnes del Màster en Gestió Internacional van fer un study trip que els va portar a l’altra punta de món, en aquest cas fins a Bombai, per entendre i veure de primera mà com es fan negocis amb una de les potències emergents de l’economia mundial.
Juny
“Living in Ljubljana has been an amazing experience”: el 2024, per primera vegada, vam tenir alumnes del GNMI participant al programa ECOTOPIA. La Montse Cirera i el Max Guasch, ara estudiants de tercer, es van passar el curs sencer a Ljubljana. Quan faltava ben poc perquè completessin la seva estada, vam preguntar-los quin balanç feien de la seva experiència a la capital d’Eslovènia i què els havia motivat a formar part del programa.
Juliol
Francia y el giro inesperado (Pelayo Corella): el juliol, França va estar a punt de veure com l’extrema dreta s’apoderava de l’Elisi. Ara bé, la polarització de tot l’espectre polític està fent molt difícil l’estabilitat d’un dels pilars de la UE i, malgrat que d’entrada a Macron li va sortir bé la jugada de mantenir-se al poder, el proper 2025 li tocarà aprendre a fer malabars.
Setembre
Jordi Puig, 25 anys a ESCI-UPF: al setembre, vam començar el curs celebrant que Jordi Puig, cap de Qualitat i professor del GNMI complia 25 anys a ESCI-UPF. Vam aprofitar per fer-li una entrevista on vam parlar sobre els canvis més importants que ha patit la institució tant a dins com a fora les aules.
Octubre
Las sanciones a Rusia, el trueque y las reglas de la CCI (Xavier Fornt): el professor de Banca internacional del Màster en Gestió Internacional, ens va explicar de quina manera Rússia està trampejant les sancions econòmiques i fiscals que si li han imposat des de l’inici de la guerra a Ucraïna i de quina manera pot seguir fent negocis internacionals malgrat haver-la expulsat del sistema SWIFT.
Novembre
Foreign Domestic Helpers. La força invisible que sosté Hong Kong (Albert Font): Albert Font, alumne de 4t d’intercanvi a Hong Kong, ens va acostar la realitat d’una peça clau per a l’economia de Hong Kong: les Foreign Domestic Helpers. Qui són i per què són tan importants?
Desembre
Cop29: Achievements and Challenges (Sahar Azarkamand): a finals de novembre es va celebrar la COP29, la conferència sobre canvi climàtic de la ONU, a l’Azerbaidjan. Sahar Azarkamand, investigadora de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, ens va fer cinc cèntims dels principals acords i reptes que es van posar sobre la taula a Bakú.
Que passeu un bon Nadal i gaudiu d’unes merescudes vacances! Ens veiem de nou al 2025!
Leave a message