Albert Font, alumne de 4t del GNMI, està fent la seva estada d’intercanvi a la Lingnan University, a Hong Kong. A partir de la seva experiència, ens explica qui són les Foreign Domestic Helpers i ens acosta la realitat, per a molts desconeguda, d’una peça clau per a l’economia del país.
Sota el règim “un país, dos sistemes”, Hong Kong, una regió administrativa especial de la República Popular de Xina des de l’any 1997, de més de 7,5 milions d’habitants, presenta un fenomen únic que el caracteritza de la resta de països del món: el de les Foreign Domestic Helpers, un col·lectiu de treballadores estrangeres provinents de les Filipines i Indonèsia que juguen un paper fonamental en el desenvolupament econòmic i social de la regió.
Com afecta aquesta dinàmica a l’economia de Hong Kong, a la cohesió social i a les condicions de vida d’aquest col·lectiu?
Origen de les Foreign Domestic Helpers
A partir de la dècada del 1970, Hong Kong va experimentar un gran creixement econòmic gràcies a la reforma econòmica xinesa, que va fomentar la industrialització, la inversió estrangera i el seu paper com a porta d’entrada comercial a la Xina continental. Aquestes transformacions van fer que Hong Kong passés de ser centre manufacturer a esdevenir un hub financer, tal com el coneixem avui dia.
L’augment de la demanda de treball i l’escassetat de mà d’obra van incrementar la participació de les dones locals en el mercat laboral. Com a conseqüència, moltes famílies van haver de buscar ajuda externa per a les tasques domèstiques amb la contractació de treballadores estrangeres per cobrir aquesta necessitat.
Coincidint amb la reforma de 1974 del president de la República de les Filipines Ferdinand Marcos, que fomentava el treball a l’estranger per tal de fer front a la caiguda de l’activitat econòmica provocada per la crisi del petroli de 1973, la població filipina, especialment les dones, es va convertir en la primera gran força de treball estrangera arribada a Hong Kong.
Segons les últimes dades de l’Immigration Department de Hong Kong, actualitzades a 2023, la ciutat compta amb 356.231 Foreign Domestic Helpers, que representen gairebé el 5% de la població del país. A més de la seva presència en termes demogràfics, aquestes treballadores juguen un paper fonamental en l’economia de Hong Kong, amb una aportació al PIB de la ciutat que, segons un estudi de Frost & Sullivan l’any 2019, arribava al 3,6%.
Quin és la contribució de les Foreign Domestic Helpers dins l’economia?
El fet que Hong Kong sigui un dels països amb la jornada laboral més llarga, amb un horari setmanal que oscil·la entre les 40 i les 48 hores a la setmana, fa que el rol de les Foreign Domestic Helpers sigui clau en la contribució de l’economia de Hong Kong.
Per una banda, permeten que els pares puguin complir amb les exigències d’una jornada laboral extensa sense renunciar a la cura dels seus fills. Moltes famílies depenen d’elles per les tasques de transport escolar o bé per l’acompanyament després de les classes. Això els permet un alliberament de la càrrega logística i emocional que suposaria gestionar aquestes responsabilitats amb el seu horari laboral tan ajustat.
D’una altra, moltes Domestic Helpers s’encarreguen d’altres tasques essencials com la neteja, la preparació d’àpats i l’organització de la llar, permetent que els membres de la família tinguin més temps per dedicar a la seva feina, a activitats fora de l’horari laboral o bé descansar.
Les Foreign Domestic Helpers no només representen una força de treball indispensable dins de les llars de Hong Kong, sinó que també tenen un impacte en la productivitat general de la ciutat. El seu paper permet mantenir un equilibri entre les exigències laborals i la vida personal dels hongkonguesos, contribuint a un millor rendiment laboral i a una economia competitiva.
Condicions
Per tal de garantir els drets laborals d’aquest col·lectiu, el govern de Hong Kong estableix una sèrie de condicions que les famílies contractants han de complir. Aquestes mesures busquen garantir unes condicions mínimes de treball i vida.
És indispensable que tinguin un dia lliure a la setmana, a més de vacances legals i vacances anuals retribuïdes, fent que no estiguin obligades a treballar en dies de descans tot i tenir una compensació econòmica per aquell dia.
El salari mínim d’una Foreign Domestic Helper es troba a HK$4,990 (l’equivalent a uns 600€) després d’un increment del 2,5% que es va dur a terme a finals del mes de setembre.
Les Foreign Domestic Helpers treballen i resideixen amb les famílies que els han contractat, que els proporcionen allotjament i menjar gratuït, ja sigui a través de l’alimentació a casa o mitjançant una prestació econòmica.
A més a més, gaudeixen de tractament mèdic gratuït i els costos dels viatges d’anada i tornada al seu país, tant a l’inici com a la finalització del contracte.
Dificultats que es troben
Malgrat la seva contribució essencial a l’economia de Hong Kong, moltes Foreign Domestic Helpers s’enfronten a condicions de treball i vida precàries per poder mantenir les seves pròpies famílies.
En alguns casos, han de compartir habitació amb els nens de la família, la qual cosa vulnera la seva privacitat, i fins i tot dormir en espais no adaptats per descansar, com el bany. A aquestes condicions laborals es sumen llargues jornades que poden arribar a les 12 hores diàries, fent tasques no establertes en el contracte.
Les clàusules restrictives dels contractes i la normativa laboral dificulten encara més la situació, fent que deixar la feina, en molts casos, no sigui una opció. Quan el contracte es rescindeix abans del termini establert, la llei determina que tenen un període de dues setmanes per trobar una nova feina. Si no ho aconsegueixen, es veuen obligades a tornar al seu país d’origen.
Conclusió
Malgrat el seu paper essencial en l’economia de Hong Kong i sobretot en la vida quotidiana de moltes famílies, les Foreign Domestic Helpers es troben en unes condicions de treball precàries, exposades a abusos i llargues jornades laborals sota una regulació que no sempre les protegeix adequadament.
Per aquest motiu, les Foreign Domestic Helpers han impulsat mobilitzacions per reclamar més drets i millors condicions laborals. No obstant, les protestes que es van dur a terme a Hong Kong entre l’any 2019 i 2020 en què la població de Hong Kong demanava la retirada de la llei d’extradició a la Xina, va portar a la implantació de la Llei de Seguretat Nacional. Aquesta llei, restringeix la llibertat de reunió i d’expressió, fet que fa que sigui difícil d’organitzar manifestacions que alberguin un volum elevat de gent.
Ara bé, si es limita la llibertat d’expressió d’un col·lectiu que lluita per unes condicions de vida i treball dignes, on queda la responsabilitat moral de garantir un futur millor per aquelles persones que, de manera invisible, sostenen part de l’economia de Hong Kong?
Leave a message