Back

Bioinformatics

Graduar-se en Bioinformàtica, el primer pas per impactar el món

  • 24/07/2024
  • 2 mins reading time

El passat 4 de juliol, ESCI-UPF va acollir l’acte acadèmic de graduació de la sisena promoció del Grau en Bioinformàtica.

Després de tres anys molt intensos, amb una pandèmia, unes pràctiques i un TFG pel mig, els alumnes del Grau en Bioinformàtica van posar punt i final a la seva etapa universitària amb l’acte acedèmic de graduació.

L’obertura de l’acte va anar a càrrec de la direcció d’ESCI-UPF, amb els parlaments del gerent Agustín Lújua i del director Albert Carreras. Posteriorment, Hafid Laayouni, cap d’estudis del Grau en Bioinformàtica, va ser l’encarregat de presentar el padrí de la promoció, el dr. Roderic Guigó.

Roderic Guigó és catedràtic de Bioinformàtica a la Universitat Pompeu Fabra, líder del grup de recerca en Biologia Computacional al CRG i, entre d’altres mèrits, va participar en el Projecte del Genoma Humà i va ser guardonat amb el Premi Nacional de Recerca el 2017. Laayouni, a més, va mencionar que Guigó va ser un dels primers ponents convidats en les xerrades de l’assignatura Introducció a la Bioinformàtica de primer, i, per tant, un dels primers contactes que els graduats van tenir amb el món de la Bioinformàtica.

En la seva lliçó Més enllà d’una visió computacional de la vida, Guigó va encoratjar els estudiants a prendre acció en el futur prometedor que se’ls obre davant i els va recordar que, d’ara en endavant, serà molt més important mantenir la capacitat de respondre a problemes diferents més que no pas recordar els coneixements específics que han assolit al llarg de la carrera. Per últim, i tenint en compte la velocitat i la magnitud dels canvis que s’estan produint i es produiran en els anys a venir en el camp de la bioinformàtica, Guigó va recordar com d’important és el component ètic i social de la tasca científica, i va esperonar als graduats i graduades a no perdre’l mai de vista.

Posteriorment, el coordinador del BDBI, Arnau Cordomí, va realitzar el nomenament dels graduats i graduades, en el qual tots els estudiants van pujar a l’escenari per recollir el seu diploma de mans del cap d’estudis i saludar la taula presidencial. Acte seguit, va arribar el moment de donar a conèixer els guanyadors dels premis TFG de la promoció.

Hafid Laayouni, va felicitar tots els estudiants per haver assolit els díficils reptes que se’ls han anat presentant al llarg de la carrera i va anunciar els guardonats d’aquesta promoció, premiats per partida doble, amb dos tercers premis, dos segons i dos primers. Oriol Vergés i Igor Trujnara van rebre el tercer premi, Diego Benito i Núria Mitjavila van obtenir el segon premi i Lluís Giménez i Anastasia Sukhorukova van aconseguir el primer premi de TFG.

A continuació, els alumnes Mònica Torner i Marc Romera, com a representants de la promoció, van llegir el discurs dels graduats. Els dos alumnes, juntament amb l’ajuda inestimable del ChatGPT, van recordar alguns dels moments més complicats de la carrera, com l’arrencada amb pandèmia o assignatures com ara Programació i Algoritmes II, però alhora gratificants gràcies a haver-los superat junts; i van llançar tota una declaració d’intencions respecte al seu futur professional: “transformar la creativitat i dedicació [posades en aquests tres anys] en solucions que impactin al món”.

Cristina Pujades, vicerectora de Recerca de la UPF, va ser tancar la graduació donant l’enhorabona als graduats i graduades, una felicitació que també va fer extensiva als seus familiars. D’altra banda, Pujades va celebrar que l’etapa universitària hagi servit als estudiants no només per fixar els primers passos per convertir-se en uns professionals excel·lents, sinó també en uns ciutadans compromesos amb capacitat d’anàlisi crítica i d’argumentació. Per acabar, va recordar que a partir del curs vinent el grau en Bioinformàtica enceta una nova etapa a la UPC i va felicitar ESCI-UPF per haver excel·lit en la seva gestió al llarg d’aquests anys.

Per últim, el Cor Coral·lí va posar punt i final a l’acte amb la interpretació de l’himne universitari Gaudeamus igitur i, després de la foto grupal de la promoció, els alumnes i els seus familiars van poder gaudir d’una copa de cava al pati d’ESCI-UPF.

En els següents enllaços podreu recuperar totes les fotos de la cerimònia i el vídeo dels moments més destacats de l’acte.

We also recommend you