Dilluns passat, el periodista Antoni Bassas va participar a la sessió d’ESCIUPFilms per parlar de les eleccions nord-americanes a partir de la pel·lícula The Ides of March.
Bassas, que va ser corresponsal de TV3 durant el primer mandat de Barack Obama, va parlar sobre com ha evolucionat la política nord-americana des que ell va deixar la corresponsalia i la manera en què Trump ha aconseguit canviar les regles del joc, tant pel que fa a relacions geoestratègiques com per a la relació amb la ciutadania i els mitjans.
El periodista va indicar que és natural que des d’Europa se segueixi amb interès el panorama –no gaire encoratjador– que ofereixen les presidencials d’aquest novembre. Els Estats Units, una de les democràcies més antigues del món, marquen des de fa anys l’agenda política d’Occident, i el que passa a l’altre costat de l’Atlàntic té ressonàncies a tots els nivells a casa nostra. A més, des de sempre han sigut un model per a l’estratègia i execució de la comunicació política.
La pel·lícula, ambientada a Ohio, presenta l’enfrontament entre dos candidats a les primàries del partit demòcrata, que busquen postular-se com a candidat a la Casa Blanca. Com va explicar Bassas, Ohio tradicionalment ha estat considerat com a swing state, característica que explica la importància que té a l’hora de definir com anirà la carrera electoral. Aquesta rellevància, fa que les primàries celebrades en aquest estat també siguin especialment importants.
Antoni Bassas també va aprofitar la sessió per abordar l’auge dels populismes. En aquest sentit, va explicar com després d’haver viscut i haver-se integrat de ple en la vida nord-americana, va ser incapaç de preveure la victòria de Trump. Amb tot, li va reconèixer el mèrit d’haver sabut copsar el descontentament i la por d’una població que veu com la seva primacia econòmica i política està cada cop més en entredit.
Per últim, davant la proliferació defake news i alternative facts –una tasca en la qual Trump i la resta de populismes excel·leixen– va advocar perquè periodistes i mitjans sortissin de la voràgine de la immediatesa i el clickbait i tornessin als orígens per exercir com a veritable quart poder: contrastant la informació i assenyalant tot allò que no funciona i que no es fa correctament.
Xavier Fornt, profesor de Banca Internacional en el Máster en International Management, escribe sobre los BRICS y plantea cómo quedarían las peticiones de los países candidatos a formar parte de la alianza de tener que cumplir requisitos económicos similares a los de la UE.
En pleno proceso de adhesión a la Unión Europea, la politóloga Nino Dzidzishvili escribe sobre las multitudinarias protestas que está viviendo Georgia en las últimas semanas a raíz de la aprobación de una ley que acercaría el país peligrosamente al Kremlin.
La semana pasada, el profesor Joan Ribas organizó una charla para los alumnos de macroeconomía con dos expertos, Ramon Aymerich (La Vanguardia) y Jordi Torrent (Port de Barcelona), para hablar de geopolítica y geoeconomía.
Leave a message