La commemoració del 8 de març d’aquest any està marcada principalment per les reformes legislatives encaminades a lluitar con les desigualtats existents i per les constants agressions i assassinats que segueixen patint les dones al nostre país.
Els darrers mesos han estan marcats per l’aprovació de dues lleis molt rellevants pel que fa a l’àmbit dels drets i les llibertats de les dones.
En primer lloc, la llei Orgànica 10/2022 de 6 de setembre de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com la “Llei del Només Sí és Sí”, pretén donar resposta a les violències sexuals comeses a l’àmbit digital. Aquestes violències van des de la difusió d’actes de violència sexual a través de mitjans tecnològics fins a la pornografia no consentida o l’extorsió sexual.
Així mateix, es consideren violències sexuals la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat, l’assetjament amb connotació sexual i el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual.
Finalment, en coherència amb les recomanacions de Dubravka Šimonović, relatora especial de les Nacions Unides sobre violència contra les dones, les seves causes i les seves conseqüències, la llei inclou l’homicidi de dones vinculat a la violència sexual com la violació més greu dels drets humans vinculada a les violències sexuals.
En segon lloc, la Llei 4/2023 de 28 de febrer per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, té per objectiu desenvolupar i garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals (d’ara endavant, LGTBI). Alhora, busca erradicar les situacions de discriminació per assegurar que a Espanya es pugui viure l’orientació i la identitat sexuals, l’expressió de gènere, les característiques sexuals i la diversitat familiar amb plena llibertat.
Aquesta llei defineix les polítiques públiques que garantiran els drets del col·lectiu LGTBI i elimina els obstacles que els impedeixen exercir plenament la ciutadania. A més, suposa un avenç en el camí cap a la igualtat i la justícia social, i en la consolidació de la concepció social sobre les persones LGTBI.
Aquest fet passa per crear referents positius, per entendre la diversitat com un valor, per assegurar la cohesió social promovent els valors d’igualtat i respecte i per estendre la cultura de la no-discriminació davant de l’odi i el prejudici.
A ESCI-UPF seguim treballant per la igualtat.
D’una banda, pel que fa a la perspectiva de gènere en la docència, les assignatures de Pràctiques Externes i Treball de Final de grau del GNMI estrenen una competència transversal de gènere i un resultat d’aprenentatge en aquest àmbit.
De l’altra, amb els tallers per la igualtat de gènere que s’estan portant a terme cada trimestre i on hi participen una vintena d’alumnes del BDBI i del GNMI. L’últim taller, celebrat a principis de mes, va tractar sobre el mite de l’amor romàntic i va comptar amb la col·laboració de la Cooperativa feminista Candela. Finalment, a finals d’aquest any, posarem fil a l’agulla en un nou Pla d’Igualtat per a ESCI-UPF.
Si vols colaborar més estretament amb el Pla d’Igualtat d’ESCI-UPF i/o tens qualsevol suggeriment en aquesta àrea, contacta amb la Unitat d’Igualtat.
Leave a message