Laia Serradell, responsable de la Unitat d’Igualtat, parla de les desigualtats que encara existeixen al nostre país en l’àmbit científic. En aquest sentit, el proper dia 8 ESCI-UPF organitza una xerrada amb tres científiques que es dediquen a la bioinformàtica: la biofísica Paula Petrone, la genetista Cinta Pegueroles i l’alumni del BDBI Marta Ibañez.
El 22 de desembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir un Dia Internacional per reconèixer el rol que juguen les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia.
Segons l’estudi Científicas en cifras 2021, realitzat pelel Ministeri de Ciència i Innovació, en els darrers 15 anys hi ha hagut una evolució notable de les polítiques d’igualtat en R+D+I a Espanya. Aquest fet ha estat influït per l’impuls normatiu que la igualtat de gènere ha tingut a nivell nacional i també per les directives, iniciatives i recomanacions en el marc de la Unió Europea.
S’ha incidit especialment en la visibilitat de les científiques i les seves contribucions a totes les àrees de coneixement, en la necessitat d’assolir una presència equilibrada de dones i homes a tots els àmbits i nivells, així com la importància d’evitar biaixos i discriminacions directes i indirectes, i d’atendre les necessitats de totes les persones mitjançant els resultats de la ciència i la innovació.
L’estudi mostra un augment gradual en la presència d’investigadores al llarg dels darrers anys. Elles arriben ja al 41% del personal investigador del nostre país, per sobre de la mitjana europea (34%), però encara no hi ha equilibri al sector empresarial (31%). Així mateix, també mostra un augment de la presència de dones en la carrera investigadora a les universitats i els Organismes Públics de Recerca (OPIs). Les dones representen el 44% al grau B i el 24% al grau A (2019).
Finalment, mostra una lleugera millora en la presència de dones als llocs de presa de decisions. El 2020, als òrgans unipersonals hi havia un 23% de dones al capdavant d’un rectorat i un 50% al davant d’un OPI. A més, es va mantenir l’equilibri de gènere aconseguit al nivell de vicerectorat d’universitats (42%).
Ara bé, l’estudi també mostra bretxes de gènere que encara persisteixen:
Una presència menor d’estudiants i investigadores en àrees STEM. Un descens que és especialment preocupant en enginyeries i tecnologies: menys del 13% de les investigadores treballava en aquesta àrea a l’Ensenyament Superior i l’Administració Pública.
Tot i l’increment de dones en ciència, no totes continuen a la carrera investigadora ni tampoc progressen a igual ritme que els seus companys.
Hi ha bretxa de gènere a les sol·licituds de sexennis que avaluen i reconeixen l’activitat investigadora del personal docent i investigador, on hi ha, a més, taxes d’èxit inferiors per a les dones en diverses àrees.
Les dones no participen de forma plena i igualitària en la presa de decisions en el sistema de ciència (23% de rectores i directores de instituts de recerca).
Tot i que la proporció d’investigadores sol·licitants en convocatòries de projectes de R+D va en augment, tenen taxes d’èxit menors (43% elles i 48% ells, el 2019) i reben proporcionalment menys finançament que els seus homòlegs.
La taxa d’èxit de les sol·licituds de projectes d’R+D relacionats amb estudis feministes, de les dones i de gènere (30% el 2019) ha augmentat respecte al 2018 i s’ha acostat al conjunt de l’àrea de ciències socials (41% a 2019).
La integració de la dimensió de gènere al contingut dels projectes de R+D encara és insuficient. El 2019, només el 23% de les propostes considerava rellevant l’anàlisi de sexe/gènere.
No tots els OPIs ni universitats tenen plans d’igualtat de gènere en vigor, i molt pocs realitzen un seguiment i avaluació del seu impacte (només 34 universitats públiques i 10 privades han avaluat els plans d’igualtat).
Les estructures d’igualtat encara no són una realitat a totes les universitats i especialment, als OPIs (només són el 38%).
L’assetjament sexual i per raó de sexe persisteixen a universitats i OPIs però no tots compten amb protocols d’actuació: només el 63% dels OPIs té implantat algun protocol.
Per tal de reflexionar sobre aquesta situació, ESCI-UPF organitza una xerrada amb tres dones que es dediquen al món de la bioinformàtica: Paula Petrone, Cinta Pegueroles i l’alumni Marta Ibañez per conèixer com és el seu dia a dia. La xerrada, que serà conduïda per Mireia Olivella, responsable de TFGs del BDBI, s’emmarca en la celebració de l’11F i tindrà lloc el proper dimecres 8 de febrer a les 18.30 a la Sala d’actes d’ESCI-UPF i online.
Enguany, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, hem seleccionat cinc dones que l’any passat van sobresortir dins el seu àmbit, contribuïnt així en la construcció d’una societat més justa i igualitària en matèria de gènere. Les coneixeu totes?
Julieta Rueff, alumna del GNMI, és la fundadora de FlamAid, la primera granada de defensa personal passiva que combina l'alarma sonora amb la localització per GPS. Amb motiu del 25N, el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, l’entrevistem per conèixer com funciona i com va néixer el projecte.
La commemoració del 8 de març d’aquest any està marcada principalment per les reformes legislatives encaminades a lluitar con les desigualtats existents i per les constants agressions i assassinats que segueixen patint les dones al nostre país.
Leave a message