Records russos
21/09/2022
Joan Ribas, professor del GNMI, escriu al Diario de Ibiza sobre els més de sis mesos que fa que dura la guerra a Ucraïna i el panorama incert que dibuixen els moviments de Rússia de les últimes setmanes.
Els dos primers anys de la pandèmia, sobretot el primer, varen suposar un xoc econòmic molt fort. Un xoc que va fer perdre molts ingressos a moltes empreses i va destruir molts llocs de treball. De fet, moltes empreses, petites i mitjanes sobretot, no varen aguantar el colp i varen haver de tancar. El sector de la restauració, l’allotjament, el sector turístic en general, va ser el principal damnificat.
Però de la mateixa manera que molta gent va partir molt, els que no varen veure afectades les seues rendes varen estalviar, bàsicament perquè no podien gastar. No es podia sortir a restaurants, ni sales de festa, ni viatjar. L’estiu del 21 ja hi va haver moviment, però ara, l’estiu del 22 s’ha acabat de desfermar i vivim, viurem uns mesos encara, en la “càpsula turística”. La gent té gana de sortir i s’està gastant els sous que no es va poder gastar durant el confinament.
Per simplificar, el boom turístic està aguantant en bona mesura l’economia en una conjuntura que encara és molt complicada en molts fronts. És el moment de la despesa, el moment de gastar. Com a conseqüència, l’atur és molt baix i de fet hi ha manca de treballadors en molts sectors.
Per exemple, al sector aeri es varen acomiadar la meitat o més dels treballadors i ara l’estiu del 22 no hi ha prou personal als aeroports i la meitat o més de les maletes no tornen amb els seus propietaris i vaguen, perdudes pels aeroports europeus, fins que amb una mica de sort algú te les duu a casa. O no…
21/09/2022
Joan Ribas, professor del GNMI, escriu al Diario de Ibiza sobre els més de sis mesos que fa que dura la guerra a Ucraïna i el panorama incert que dibuixen els moviments de Rússia de les últimes setmanes.
21/09/2022
Albert Carreras, director d'ESCI-UPF, escriu al diari ARA sobre el context inflacionari i l'augment dels preus i es pregunta fins quan durarà aquesta situació.
02/09/2022
Joan Ribas, professor del GNMI, escriu al Diario de Ibiza sobre els límits de la mercantilització de la mà de les idees del filòsof Michael Sandel.
Leave a message