Joan Ribas, professor del GNMI, escriu sobre la situació laboral dels joves espanyols en un article publicat al Diario de Ibiza. Com apunta, a nivell general “la situació estructural del mercat de treball a Espanya és una anomalia mundial”, ja que en els últims 40 anys la taxa d’atur ha superat el 20% en tres ocasions i l’impacte de la crisi de la COVID-19 està fent repuntar el nombre d’aturats quan el país tot just es començava a recuperar dels estralls provocats per la crisi financera del 2008.
En aquest context, explica, els joves són els que més estan patint les conseqüències de la crisi actual i són el col·lectiu que més ha patit les anteriors crisis. Com exposa el professor, la taxa d’atur juvenil a Espanya és més del doble de la mitjana europea i la temporalitat de la feina també és molt elevada respecte els estàndards europeus.
L’estructura del mercat de treball espanyol dificulta la incorporació dels joves que, quan aconsegueixen accedir-hi, sovint es troben amb problemes d’estabilitat i dificultats de promoció. Tal com afirma Ribas, hi ha un gran contrast “entre els discursos sobre la generació més preparada de la història i la realitat d’un mercat laboral que els deixa de banda”.
Joan Ribas sosté que “l’atur, la temporalitat i la precarietat en general dels joves és una situació molt greu, amb conseqüències econòmiques i socials nefastes, tant presents com futures”. Com explica, existeix una polarització entre els joves que decideixen provar sort a l’estranger, on senten que se’ls valora el seu talent i potencial, i els joves que es queden, amb poques oportunitats laborals i encara menys perspectives de futur. Aquestes circumstàncies, a més, provoquen un retard en l’emancipació, una caiguda de la taxa de fertilitat i problemes d’exclusió social derivats de la falta de futur. Una situació que el professor titlla de catastròfica i de fracàs col·lectiu.
Tenint en compte la situació actual, Joan Ribas creu que “si no canvia el model de creixement, el mercat de treball i la situació laboral i social dels joves difícilment canviarà”. Ara bé, considera que la falta de recursos per afrontar l’escenari de recuperació de la pandèmia pot ser, paradoxalment, una oportunitat per a Espanya. Ribas confia que la UE impedeixi el malbaratament de fons i ajudi a orientar la recuperació econòmica espanyola cap a activitats amb més valor afegit acompanyades de reformes al sistema laboral i educatiu.
Xavier Fornt, profesor de Banca Internacional en el Máster en International Management, escribe sobre los BRICS y plantea cómo quedarían las peticiones de los países candidatos a formar parte de la alianza de tener que cumplir requisitos económicos similares a los de la UE.
Esta semana, el profesor Joan Ribas ha organizado una nueva charla para los alumnos de Macroeconomía con tres profesionales, Míriam Feu (Càritas Barcelona), Judit Montoriol (CaixaBank Research) y Ramon Xifré (exasesor de la OEPG), para hablar de cómo la macroeconomía afecta a la productividad, la vivienda y la pobreza.
La semana pasada, el profesor Joan Ribas organizó una charla para los alumnos de macroeconomía con dos expertos, Ramon Aymerich (La Vanguardia) y Jordi Torrent (Port de Barcelona), para hablar de geopolítica y geoeconomía.
Leave a message