Mentre intentem matar el virus, també haurem de matar les hores i els minuts que comptem entre les quatre parets del confinament. És per això que cada dia us portarem una recepta de menjar saludable i una proposta d’exercicis per cremar calories. Així, entre la cuina i el gimnàs improvisat, us mantindreu actius.
És cert que l’emergència sanitària i les condicions en les quals estem vivint ens han “robat” l’esperada Setmana Santa, però això no és excusa per no menjar mona ni, molt menys, per no cuinar-la a casa!
La mona de Pasqua forma part de la nostra tradició i simbolitza per als cristians la fi de la rigorosa abstinència pròpia del període de Quaresma. És un aliment típic de la rebosteria espanyola. Es prepara principalment a Catalunya, València, Aragó, Múrcia i Castella-la Manxa.
Antigament, es va estendre entre els cristians el costum de beneir tots els ous recollits des del dimecres de cendra i repartir-los el dia de Pasqua entre els amics. I és per això que posem ous per decorar-la i és tan típic menjar ous de xocolata.
Aquesta recepta té alguns petits canvis respecte a la mona tradicional que tots coneixem. Us portem una mona amb una farina d’espelta, per fer que almenys sigui més lleugera, i també sense ou. La mona és un dolç que ens porta poc temps de cuinar, però per tenir-lo llest i amb la textura que tant ens agrada, fan falta més d’un parell d’hores, ja que la massa necessita doblar el seu volum. Per això, és aconsellable preparar-la el dia abans de consumir-la.
Ingredients:
250 g de farina d’espelta blanca
60 g de sucre
12 g de llevat fresc
35 g d’oli de gira-sol o mantega
110 g de llet o beguda vegetal
Pell ratllada de llimona i taronja
Una mica de sal
Anisets de colors
Instruccions:
Per començar, escalfem una mica la llet al foc o al microones. La posem en un bol i hi aboquem el llevat fresc, desfent-lo i esperant que es dissolgui bé. Deixem reposar cinc minuts i hi afegim l’oli.
En un altre bol més gran, posem la farina, el sucre, la ratlladura de la llimona i de la taronja i una mica de sal. Removem fins que quedi tot ben lligat i es converteixi en una massa.
Manipulem la massa i li donem forma de volcà, tirem la llet amb el llevat i l’oli dins el cràter.
Removem tot amb una cullera de fusta i, quan estigui ben mesclat, amassem amb les mans fins que quedi homogeni i sense grumolls. Per acabar de fer bé la massa, la posem sobre la taula i seguim mesclant amb les mans un parell de minuts més. Si se us enganxa, és millor untar-vos d’oli i no afegir més farina!
Untem un bol amb oli i hi posem la massa feta una bola.
Tapem el bol amb paper film i ho deixem en un lloc a temperatura ambient, ja que necessita un entorn càlid per esponjar-se. Entre una hora i mitja o dues ja haurà doblat el volum i podem continuar la recepta.
Posem la massa sobre la taula i li donem forma rodona amb un forat al mig (com un donut gegant), per poder decorar al final amb un ou dur.
La deixem del gruix que ens convingui amb la forma desitjada, però tenint en compte que doblarà el seu volum actual.
Folrem una safata amb paper de forn i hi col·loquem la massa a sobre, la tapem amb paper film i esperem fins que dobli el seu volum, una hora aproximadament.
Abans que passi l’hora, podem preescalfar el forn a 180 ºC amb calor a dalt i abaix. Un cop ha doblat la seva mida, pintem amb llet la massa per la part de sobre amb compte de no aixafar-la. La posem al forn fins que estigui daurada, al voltant d’uns quinze minuts.
Ara que ja està feta, podem tornar a mullar-la una mica per sobre amb llet i així hi podrem enganxar els anisets. Si us ve de gust, podem decorar amb un ou dur sense pelar col·locat en el forat central.
En cas de voler-la congelar, hem d’esperar que estigui freda (i sempre sense l’ou). Si la deixem a fora per consumir, s’ha de tapar amb algun recipient perquè no s’assequi ni es posi dura en pocs dies.
I a gaudir de la mona a casa!
Per relaxar-nos i cremar les calories, us deixem aquesta pàgina que ofereix 30 dies i 30 classes de ioga gratuïtes, per escollir les que més us agradin! No us ho perdreu!
Ara ja no s’hi val a no cuinar! Compartiu amb nosaltres els vostres resultats de la recepta a Instagram amb l’etiqueta @esciupf i #coronafoodies!
Ara que comencem a sortir i podem deixar el confinament en un racó ben amagat de la nostra memòria, tancarem la secció de #coronafoodies. Han estat 33 receptes que hem compartit amb el desig de mantenir-vos saludables, però també per distreure-us de tantes hores tancats a casa. Esperem que gaudiu de la recuperada llibertat de moviments!
Per aquest cap de setmana us portem un coronafoodies amb un dinar complet, de plat i postres. Us presentem la pasta de fajol i us proposem un mix de fruites fresques per passar la calor.
Ara que ve el bon temps són milers els tipus d’amanides que podem menjar. Avui us en portem dues, una de cigrons i l’altra d’alvocat, per encarar el cap de setmana de forma saludable. I no ens oblidem de l’activitat física!
Leave a message