La responsabilitat ambiental és clau a l’hora de prendre decisions sobre quins productes compres. Tenir uns hàbits de compra sostenibles t’ajuda a gestionar el teu pressupost de forma eficient i responsable, tant social com ambientalment.
Segons l’Organització de Consumidors (OCU), tres de cada quatre compradors espanyols ja consideren els “aspectes ecològics i ètics” a l’hora de prendre decisions sobre la compra. Aquests consumidors compromesos, segons l’OCU, són persones cíviques, curioses, que donen importància al col·lectiu per davant de l’individual, que tendeixen a buscar la col·laboració amb els altres i que pensen detingudament en les conseqüències que tindran les seves accions; independentment del seu perfil sociodemogràfic, la sostenibilitat i l’ètica són presents en les seves decisions habituals.
I per què han fet el pas de renunciar a un consumisme agressiu i apostar per la sostenibilitat? L’OCU destaca, entre les raons principals, l’educació rebuda a casa o al centre d’estudis, el fet d’estar en contacte amb la natura i adonar-se dels problemes ambientals, veure documentals que els descobreixen realitats que desconeixien, intercanviar informació o experiències amb altres persones, o iniciatives de les administracions públiques per incentivar canvis de conducta entre els ciutadans i les empreses, entre d’altres.
No obstant això, els consumidors admeten que encara comprarien més “sostenible”, si no tinguessin algunes dificultats com la manca d’informació fiable sobre els productes, els seus preus sovint elevats (que no estan a l’abast de qualsevol butxaca) o la seva accessibilitat, ja que cada vegada costa més trobar botigues de barri amb productes de proximitat i de temporada. És a dir, no els resulta fàcil ser coherents al 100% a causa dels obstacles que es troben a l’hora de fer la compra.
Recomanacions per una compra més “sostenible”
Després d’identificar als principals “enemics” dels consumidors compromesos, l’OCU et dona 12 recomanacions per, si no ho fas ja, aconseguir ser més “ètic i sostenible” a l’hora de comprar:
Actua en conseqüència amb els teus valors
Redueix el consum d’allò que realment no necessites
Informa’t sobre l’impacte social i ambiental dels productes i serveis que fas servir, i afavoreix les empreses que són transparents sobre els seus impactes
Premia a qui comparteix els teus valors i penalitza aquells que amb els seus actes et generen indignació
Passa “del producte al servei” i “de la possessió a l’ús”
Recorda que hi ha alternatives de consum local per regenerar el teixit econòmic i social del teu municipi
Fes que la teva alimentació sigui part de la solució
L’estiu és sinònim de terrasses, begudes refrescants i tapes, un element essencial de la cultura espanyola que fa les delícies de tots els paladars i que, a més, pot ser sostenible. I és que, les opcions vegetarianes comporten grans beneficis ambientals, segons l’últim estudi publicat per ESCI-UPF.
El racisme institucional afecta tots els aspectes de la societat. La desigualtat racial ataca la salut dels afroamericans als Estats Units, també als que encara no han nascut.
Una de les grans revolucions del segle XX va ser la del plàstic. La capacitat d’aquest material per adaptar-se a tota mena de reptes i la seva resistència han fet que hagi envaït tots els aspectes de les nostres vides. Però ara cal reflexionar sobre l’ús que se li dona.
Leave a message