Antoni Bassas i el panorama polític nord-americà
02/05/2024
Dilluns passat, el periodista Antoni Bassas va participar a la sessió d’ESCIUPFilms per parlar de les eleccions nord-americanes a partir de la pel·lícula The Ides of March.
ESCIUPFilms és un projecte que utilitza el cinema com a mitjà divulgatiu. En la primera sessió, el director d’ESCI-UPF, Albert Carreras, ha presentat The Big Short, un film que analitza el context previ a la crisi financera del 2008.
La sessió, presentada pel Dr. Joan Pere Plaza, ha arrencat amb una declaració d’intencions d’ESCIUPFilms: aprofitar el cinema per generar debat sobre temes relacionats amb els graus que s’imparteixen en aquesta institució. El film amb que s’ha començat la temporada de cinema és The Big Short, del director i guionista Adam McKay.
El director Albert Carreras ha explicat les diferents maneres en què el cinema ha reflectit les causes que van portar a la crisi del 2008. A The Big Short podem veure com McKay tracta l’arrel especulativa del món de la borsa. Se’ns mostra com el sistema borsari americà, molt regulat des del crack del 29, es trenca amb el govern de Bill Clinton desregulant els mercats. El director Albert Carreras ha finalitzat la seva presentació recomanant el llibre Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World d’Adam Tooze.
The Big Short segueix una sèrie de personatges durant els anys i mesos precedents a la caiguda del sistema financer americà. Els protagonistes, a partir de l’anàlisi de dades i del comportament del mercat, preveuen que el sistema ha de caure. Pronostiquen la caiguda del mercat immobiliari americà, fins aleshores el més estable. És molt interessant com McKay presenta les conseqüències d’aquest col·lapse: ens posa en primer pla a Brad Pitt que es dirigeix a dos personatges, i al públic, explicant el previsible desnonament i pèrdua de feina de milions de persones. En definitiva, se’ns presenta un sistema fraudulent i moralment qüestionable que juga contra el consumidor. McKay tanca la pel·lícula amb una darrera reflexió on reconeix que el sistema és massa gran perquè l’estat el pugui deixar caure.
Finalitzada la projecció, es va obrir un torn de preguntes on el director Carreras va explicar aspectes més tècnics. Posteriorment els assistents van poder gaudir d’unes cerveses i seguir parlant de les impressions de la pel·lícula. La propera sessió d’ESCIUPFilms serà el dia 19 de febrer amb la presentació d’It’s a free world, del genial Ken Loach.
02/05/2024
Dilluns passat, el periodista Antoni Bassas va participar a la sessió d’ESCIUPFilms per parlar de les eleccions nord-americanes a partir de la pel·lícula The Ides of March.
24/10/2022
Asier Lechuga és alumne de 2n del GNMI i, durant el curs passat, va participar a ESCIUPFilms, el cinefòrum destinat als estudiants del grup UPF que busca convertir-se en l’espai de reflexió i anàlisi del món que ens envolta.
21/10/2022
Aquest proper dimecres dia 26 d’octubre arrenca la nova temporada d’ESCIUPFilms. I ho fa exactament allí on ho va deixar: amb el visonat i debat sobre la pel·lícula St. Bernards’s Sydincate, una sàtira de com fer negocis a la Xina.
Leave a message