Joan Ribas a Els matins de TV3: “en una guerra comercial no guanya ningú”
04/12/2019
1 min reading time
El professor Joan Ribas ha participat al programa Els matins de TV3 per analitzar els nous aranzels que Trump ha imposat en països de l’Amèrica Llatina i com a resposta a la taxa digital de França, i valorar l’abast que pot tenir l’aplicació d’aquestes mesures per al comerç internacional.
Ribas ha parlat sobre l’estratègia de confrontació que manté el president americà des que va aterrar a la Casa Blanca i que es manifesta de manera més clara en la guerra comercial que té declarada a la Xina. En paraules del professor, “Trump ha fet de l’enfrontament amb la resta del món el leitmotiv de la seva presidència”, però ha remarcat que “una guerra comercial és una situació en la qual no es pot guanyar per definició”.
També ha indicat que la solució d’aquest conflicte comercial hauria de passar pel multilateralisme i la governança global, cosa que no sembla fàcil degut a l’oposició ferma que hi ha mostrat el govern de Trump des del primer dia.
Posteriorment, ha conversat amb Antonio Baños, Neus Tomàs i Jordi Mercader sobre l’evolució del lliure comerç i el fenomen de la globalització des de la creació de l’OMC el 1995 fins a dia d’avui. Ribas ha assenyalat els profunds canvis que s’han produït en matèria econòmica que han donat lloc a un creixement de manera desordenada. Entre les causes ha citat la falta d’un lideratge clar a nivell global, així com de l’empenta de les economies emergents dels BRICS i la transformació del comerç internacional cap a una cadena de valor global.
Per acabar, el professor ha subratllat que l’aplicació generalitzada d’aranzels acabarà provocant una pèrdua global i que per norma general aquestes taxes solen perjudicar els consumidors del propi país. En el cas de la política de Trump, a més, no és clar el conjunt d’implicacions que poden comportar ni quins efectes secundaris poden desencadenar.
Aquest curs acadèmic, el professor del GNMI i cap de Qualitat, Jordi Puig, compleix 25 anys a ESCI-UPF. Per celebrar aquesta fita hem parlat amb ell sobre els canvis que ha viscut la universitat al llarg d'aquest temps.
Mercè Roca, cap d’estudis del GNMI, ha participat a la primera edició del Pint of Science que es va celebrar a mitjans de maig a Mataró, on va presentar els resultats de l’estudi sobre la moneda complementària REC.
Dilluns passat, el periodista Antoni Bassas va participar a la sessió d’ESCIUPFilms per parlar de les eleccions nord-americanes a partir de la pel·lícula The Ides of March.
Leave a message